21 mars 2011

Att i ett luftslott leka med elden med män som hatar kvinnor

Titeln på detta inlägg skulle kunna vara en roman av Italo Calvino. Men det är det såklart inte. Det är en kontraktion av Stieg Larssons Millenium-trilogi. En trilogi som framstår som en supernova i jämförelse med Calvinos frågvisa litteratur utan svar.
Lisbeth Salander är en antihjälte. Hon har sina issues och sina tatueringar men ingen jävel får sätta sig på henne eller på dem hon på något bakvänt sätt tycker om.

Hon är stencool och jag önskar att jag hade fler salanderska drag än min svarta lugg. En extremt vältränad och nätt kropp, fotografiskt minne och extrema datorskills vore inte så dumt till exempel.

Första filmen visades på svt förra söndagen, andra delen igår och tredje delen kommer på söndag. Igår kväll satt jag och imponerades över Salander och hennes sätt att tackla saker och ting. Vad skulle du göra om du blev skjuten halvt till döds och sedan levande begravd? Gilla läget med viss panik antagligen. Men Lisbeth, hon är annorlunda. Hon är så pissed off att hon gräver sig upp ur graven, ger sig på sin onde far med en yxa, skjuter på sin halvbror för att sedan svimma snett småleende i Kalle Blomqvists famn.

Det är bara synd att Hollywood är Hollywood. Böckerna och filmerna har gjort succé i landet på andra sidan Atlanten (och typ i hela resten av världen), men vad gör de? De ska göra "egna" filmer. Man kan ju inte ha textremsor, sådant är ju fånigt. Nej, de kastar hellre hundratals miljoner dollar på att göra remakes som garanterat kommer att vara sämre än originalen. Dumma korkade amerikaner. Stupid americans! (Hamnar jag på någon sorts hatlista nu? Fränt om FBIsterna skulle knacka på!) Filmen The Girl With The Dragon Tattoo spelas ju till och med in i Sverige...  Och vad är det för en jävla titel? Vad hade varit fel med en direktöversättning? Men Who Hate Women? Kanske skulle de dumma jävla amerikanerna då tro att böglobbyn gjort en propagandafilm? Och gud förbjude att någon skulle se en sådan film... Nä, dumma jävla amerikaner.

En uppsida av remejkandet är att det är David Fincher (Se7en, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button, The Game, The Social Network) som sköter regisserandet. Han kan nog fixa jobbet. En som jag är mer osäker på är Rooney Mara som ska spela Salander... Men, jag ska inte döma på förhand. Det är dock lätt hänt. Noomi Rapace hade funkat i den versionen också. Det är hon som ÄR Lisbeth.

Ja, och så jag då, förstås.

3 kommentarer:

Spader Madame sa...

Ibland ville jag vara litet mer som hon, men det verkar för mycket hårt jobb. Tjorven kanske hade varit mera Spader, fy bubblan liksom...

Tigrinnan sa...

Det värsta är väl att jag är säker på att jag kommer vilja se den amerikanska varianten...
Mina amerikanska vänner som sett de svenska versionerna förfasas över att de ska "göras om". Det säger nog en del...till och med dom inser att det inte kommer bli lika bra.

Lisbeth är hur som helst en bra förebild att sträva mot! På många sätt. Jag har inte svart lugg, men tatueringar och gärna mycket nitar :)

Lärarjäveln? sa...

Tigrinnan: De där sakerna tänkte jag inte på... Jag har alltså tre Lisbeth-egenskaper: Luggen, tatueringarna och nitarna. Synd att det är bara att glömma den nätta kroppen. Vältränad skulle jag ju tekniskt sett kunna bli. Om jag ville och hade motivationen, vill säga.

Spader: Du är Pippi Långstrump. "Dumbulle" är ett epitet som jag tror att skulle passa på Spaders lager-grabbar...