Vikten av att lämna in uppgifter


"Varför ska man lämna in en uppgift till läraren?" 

För att oinlämnade uppgifter kanske sätter den ovillige inlämnaren  i oönskade situationer. Vi kan ta ett hypotetiskt exempel: 

En elev, vi kan kalla henne för Sigrid, skiter i att göra något på Svenska B och hon får IG på kursen. Detta IG innebär att Sigrid inte får något slutbetyg. Inget slutbetyg innebär att hon inte är behörig att söka till högre utbildningar. Det kanske inte Sigrid vill heller. Just nu. Sigrid skiter i att hon inte har något slutbetyg och går på bidrag/hankar sig fram på ströjobb i 15 år. Under dessa 15 år produceras två barn och allt är väl tills Sigrid inte är Norgegräsänka längre eftersom hennes karl hittat en ny kvinna i jobblandet. 

Efter 15 år är Sigrid en bitter jävel som inser att hon inte har någon större framtid om hon inte gör något åt det nu. Levebrödet som den i Norge arbetande karl'n dragit hem kommer inte längre och räkningarna hamnar på hög. Sigrid inser att något måste göras: 
"Ja, jag utbildar mig till undersköterska, jag har ju egentligen alltid gillat att jobba inom vården. Läser jag till undersköterska får jag fast jobb och mer betalt." 

Problemet är bara att om man ska bli "något", i Sigrids fall undersköterska, måste man ha ett fullständigt betyg från skolan.
"Aha, jag måste läsa in svenskan!" säger Sigrid till sig själv. Men oj... KomVux finns (kanske) inte längre. Eller så är inte Sigrid berättigad till studiemedel via CSN och utan CSN-bidrag överlever inte Sigrid och hennes barn medan hon pluggar.

"Hur gör jag nu då?" frågar sig Sigrid. 

Tja... via en massa omvägar kanske det går, men hade det helt enkelt inte varit enklare att lämna in de där jävla svenskuppgifterna?