23 juni 2011

Varning: Innehåller språk!

Rubrik önskad av Susanne.

Autentisk klassrumssituation:

- Hur många språk kan du?
- Språk?
- Ja, språk!
- Men... Vilket språk? Ett språk som skiljer sig från svenskan och talas i ett annat land eller ett språk som talas av en annan yrkes- eller ålderskategori?
- Men vadå? Menar du att det finns olika "språk" beroende på vad man jobbar med eller hur gammal man är?!
- Ja, det menar jag...
- Hm... Det har jag aldrig tänkt på.
- Du måste alltså bestämma dig för om din fråga gäller det ena eller det andra. Gäller den utrikiska så blir svaret kort. Om du menar något av de andra alternativen kommer du att få en lång föreläsning om sociolekter och dialekter. Vilket väljer du?
- Sociovadå sa du?
- *suckar* Sociolekter. Det är ett samlingsnamn för alla "språk" som talas av olika grupper av människor i ett land. Sociolekter i Sverige utgår från svenskan, men bland annat beroende på vilken utbildningsnivå, bostadsort, härkomst, yrkeskategori och ålder man är i så talar man olika.
- Hur då olika?
- Du är tonåring och allt som är bra förstärks med "fett", och om du gillar någon så är denna någon en "grym" person, eller hur?
- Aaa, precis.
- Mm... Tänk dig då att du ska möta en medelålders dam, vd för ett stort företag. Du vet, en tant med dräkt och pärlhalsband? Du gillar verkligen det hon gör och du vill berätta det för henne. Är du med?
- Jaa...
- När du träffar henne gör du som du brukar när du träffar någon du gillar. Du kramar henne och säger: "Amelia! Du är så jävla fet! Du är grym juh!"
- Aaa precis!
- Vet du vad du just gjort då?
- Sagt vad jag tycker?
- Jo, men vad betyder det i hennes värld?
- Vadå?
- Det du just sagt till henne är att du tycker att hon är tjock och elak, och det är väl kanske inte så bra?
- Men, det gjorde jag ju inte!
- Jo, för på hennes språk betyder "fet" tjock och "grym" elak. Hon är äldre än du och tillhör en annan utbildningskategori än du. Hennes språk är välvårdat som sig bör för en vd för ett stort företag och hennes språk skiljer sig från ditt. Du talar, något generaliserat, "ungdomsspråk". Ditt språk förändras varje dag, varje gång du hör ett ord du gillar. När du sedan börjar använda det sprider du det och fler börjar använda det - i din kompisgrupp, i din "klick". Andra som inte ingår i din klick fattar inte vad ni snackar om...
- Jahaaa. Oj, då. Vilken fail det där med grym...
- Jo, sketchy så det förslår,  men har man koll på språket så är det rätt winning, eller hur?
- Mm, särskilt om klockan är 13.37!
- Ja. Språk är inget för n00bs. Så, vilket språkalternativ väljer du?
- Öh... språk som skiljer sig från svenskan.
- Okej. Jag talar tyska och engelska flytande. Förstår skriven isländska rätt okej. De nordiska språken vållar inga större problem, även om jag aldrig skulle få för mig att tala danska. Har lite koll på ryska. Latin till husbehov. Ja, och så limamål såklart.
- Men limamål är väl inget språk?!
- Here we go again... Men titta, nu är lektionen slut! Vi tar det där med limamålet nästa lektion.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Ohhh! Jag visste väl att du skulle gilla den rubriken!

Lustigt, det känns som om jag har haft samma diskussion i ett eller annat klassrum också... fast med något färre språk i min lista.

Lärarjäveln? sa...

Haha... Kul att kunna bjuda på en dejá vu så här dagen före midsommarafton!