11 april 2011

Entreprenörskap? Hân e hä fô nâna?

19 april slår Lärarjävelns program och skola tillsammans med Ung Företagsamhet Dalarna på stort och inbjuder till en dag i entreprenörskapets tecken.


Genom denna dag vill vi visa på den framtidstro som finns i kommunledning, bland företag och i gymnasieskolan. Och det är, så vitt vi vet, första gången en skola i Dalarna utvecklat samarbete mellan kommun, närings- och föreningsliv samt skola på detta kreativa sätt.


Det kortsiktiga målet med dagen är att det under höstterminen ska starta fler UF-företag; att det ska finnas UF-företag på alla program på gymnasiet  och att fler UF-företag ska startas över programgränserna. Drömscenariot ser ut så här:


HP-Ulf bildar UF-företag tillsammans med Emma Ekonom. Tillsammans behärskar de bokföring och marknadsföring och de har vansinnigt många ideér.


En av deras gemensamma bekanta är Samhälls-Stefan som är jätteintresserad av miljöaspekter samtidigt som han är en lugn kille som är vän med alla. Han är lite less på alla läsämnen och ser UF som ett kanonbra sätt att göra sitt projektarbete och samtidigt lära sig något han kan ha nytta av i resten av sitt liv.


Ulf, Emma och Stefan är sociala varelser och har kompisar på de flesta programmen på skolan. De möter upp HR-Hanna, Freeride-Fredrik och Teknik-Lisbeth i skolans cafeteria och berättar att de tänkt driva UF tillsammans. Hanna, Fredrik och Lisbeth tycker att idén är lysande och vill också vara med.
De bollar lite idéer och innan dagen är slut har de bildat EventEnterprises UF. Deras affärsidé lyder: "Ett event- och upplevelseföretag med 'fullservice'.EventEnterprises UF ger Dig och Din familj/Ditt företag en miljömedveten totalupplevelse under din vistelse i den lilla kommunen. EventEnterprises UF tar hand om allt från underhållning, boende och lokalproducerad mat, till skidskolelektionen ute i backen…" 


Fast det där med underhållning... Visst, gänget kan spela lägereldssånger men det räcker ju inte... Då kommer Rock-Rickard förbi och undrar vad de gör. Problem solved! Han är på!


Rollfördelningen blir sådan att Emma sköter ekonomin tillsammans med Ulf som utses till VD. De har även koll på marknadsföringen för företaget. Lisbeth börjar knacka kod på en gång och företagets hemsida är strax ute på nätet. Hennes kontakter med olika webbföretag kommer att vara guld värda. Hanna sköter matlagningen tillsammans med Stefan. Hans miljökunskaper och strävan att leva ekologiskt ska sätta prägel på både mat och annat i företaget. Hanna har efter sina APU-perioder knutit kontakter på olika hotell så boendelösningar för kunderna är inga problem att ordna.


Service är de flesta drillade i, särskilt Fredrik som gjort APU på tre olika fjällanläggningar under de två år han gått Freeridegymnasiet. Han kommer att ha hand om skid- och snowboardlektionerna som företaget erbjuder sina kunder. För han har inte bara lärt sig service, han har även hunnit med att ta två steg i SLAO:s skidlärarutbildning - på skoltid. I längden hoppas vi att detta ska leda till en fortsatt företagsam anda i vår kommun.


Lisbeth knackar på med sin html-kod, men hinner också med att designa en logga som alla i företaget är nöjda med.
Stefan är glad att hans miljötänk kommer med i loggan i och med trästrukturen och de andra gillar dess enkelhet och att de versala E:na går in i varandra som pusselbitar. En symbol för hur UF-företagarna kompletterar varandra.


And the story continues...


Läs om dagen och se vilka som medverkar här!


P.S. Den eminente Fredrik Olsson underhåller i pausen (tillsammans med några ungar silvertejp?). Han är duktig på Bon Jovi-låtar... Man kan ju alltid hoppas...Inga kommentarer: