5 april 2011

Borg viftar på svansen

För trogna läsare är det ingen direkt nyhet att Lärarjäveln inte direkt hyser några varmare känslor för de människor som "leder" landet. I flera dagar har undertecknad gått och retat sig på killen som har hand om vårt cashflow. Han med hästsvansen, ni vet.

För någon vecka sedan levererade han en löpsedelskommentar som, till hans försvar, var rätt lösryckt ur sitt sammanhang, men ändå. Han meddelade då att han längtade tills den dag han inte längre jobbade som finansminister ... Klart som fan att han längtar tills dess; han får ju behålla lönen men slippa ansvaret!

Rätt olägligt, typ en vecka senare levererar han nästa "klokhet". Han vill sänka lönerna för dem som tjänar minst för att minska arbetslösheten. Jag är ingen ekonom och det är kanske förklaringen till att jag inte kan begripa hur ekvationen ska gå ihop...

- De som tjänar minst, typ undersköterskor, ska alltså acceptera lägre lägstalön och jobba heltid, och jobba extra för att kunna överleva. Jaha, okej... Det går ju bra ihop. En person måste ha två jobb. Sänker det arbetslösheten? Nope. Det höjer den.

- Civilstatusen hos människorna med lägstalön lyder sannolikt ofta "ensamstående med barn". Bra! Då sysselsätts förskolelärarna och fritidspedagogerna eftersom dessa heltids- och extrajobbande ensamstående föräldrar maxar dagis/fritidstiden och träffar aldrig sina barn varpå dessa hamnar på glid och kommer att ligga samhället till last i resten av sina liv. Ain't that swell?

Det finns en agenda här. Det uppenbara är att Borg har ett lillebrorssyndrom på gång. EU har nämligen börjat lägga sig i folks löner och detta gör nu att Borg måste visa sin rätta halt. Det mindre uppenbara är att Borg med följe nu gör en ny räd mot landets fackföreningar. När Alliansen trädde till makten för makalösa fem år sedan chockhöjdes a-kasseavgiften; som högst blev den för dem som tjänar minst; vilket ledde till att många gick ur a-kassan och därmed stod utan skydd utifall det otänkbara skulle hända. Efter ett tag mjukades avgifterna upp - för Borg fick inte in några pengar till sin kassakista (för att skatterna sänkts, sänkts och sänkts) och folk gick med igen. Ju fler medlemmar i facken, desto mer har facken att säga till om i lönebildningen. Toppen. Fast det tycker tydligen inte Borg eftersom han nu försöker köra över facken och leka storebror där han tror sig kunna det.

Vad som nu håller på att hända, kära läsare, är att Sverige är på väg att åter bli ett klassamhälle. Ett klassamhälle där vi sparkar på den som redan ligger; där "arbetare" inte ska ha någon chans att vända sin framtid till något bättre utan ska stå med mössan i hand, dra ner byxorna och säga "ja, tack herrn" när chefen står redo med käppen. Ett samhälle där en "arbetarunge" utan akademisk bakgrund ska veta sin plats och välja ett praktiskt - och "lätt" - program på gymnasiet så att akademikerbrattsens statistik ska snyggas till och detta dessutom under förevändning att "är det för svårt så är det kränkande för dig, din stackare".

I dagsläget är det drygt 1250 dagar tills nästa val. Folk som lockades med mer pengar i plånboken har alltså 1250 dagar på sig att ta sitt förnuft till fånga och inse vad de i och med sitt penningvansinne gjort för Sverige.

"Vadå? Jag har väl inte gjort något?!"

Jo, du har skickat Sverige tillbaka till tidigt 1900-tal och anledningen till detta var ett löfte om mer pengar i plånboken. Handen på hjärtat, har du låg/normalavlönade människa mer pengar i plånboken nu?

Nä, trodde väl inte det.

3 kommentarer:

Versk Ola Johansson sa...

Underbart skrivet. Riktigt bra!

Peaseblossom sa...

Mycket bra sagt säger en annan lärarjävel!

Lärarjäveln? sa...

Tack Ola och kollegan i den snärjiga skoldjungeln!