10 januari 2011

Trasproletariat

I Sons of Anarchy, eller rättare sagt i översättningen av dialogen i Sons of Anarchy, användes uttrycket 'trasproletariat' för 'white trash'. Jag tyckte att trasproletariat lät som ett hittepåord, men tydligen var det inte det. Det är en marxistisk term från början som syftar på proletärer som ställts utanför "produktionsprocessen" och som försörjer sig genom stölder, tiggeri och prostitution.

White trash, alltså.

Det finns även en modernare term för trasproletariat, nämligen prekariat. Prekariat är ett sociologiskt begrepp som beskriver en grupp i samhället som under en längre tid stått utanför arbetsmarknaden. Hit hör långtidsarbetslösa och personer som har ett osäkert uppehälle, t ex svartjobbare, vikarier, praktikanter, provanställda och bidragstagare.

Man kan lätt tro att Fredrik Reinfeldt är rädd för att Sverige ska bli ett trasproletärt prekariat när han menar att låginkomsttagare och deltidsarbetare ska lockas att jobba mer... Det är visst fler än jag som tycker att det är vansinne. Men det hjälper antagligen inte. USA är tydligen idealet för vår gode (?) statsminister. Låga skatter och inga skyddsnät is da shit.

USA-politik kanske inte skapar trasproletariat eller prekariat, men white trash finns det gott om...

Inga kommentarer: