20 januari 2011

Om...

Om en katastrof av likartad magnitud som den i Australien skulle ske i Sverige, alltså halva landet ligger under vatten, eller täcks av ofantliga mängder snö och is (vilket nog vore mer sannolikt) och folk kan inte ta sig till jobb, kan inte handla mat osv., hur skulle det då se ut?

I kvällens Aftonblad finns en artikel om en gammal uttråkad kvinna som rynkar lite på näsan åt vattenmassan som har skurit av henne från omvärlden. Hon är lite sur för att hon blivit evakuerad från sitt hus men fogar sig i att bo inne i "stan" i en lägenhet. Myndigheterna har tydligen bestämt att allt ska gå sin gilla gång. Att arbetare ska till sina jobb om det så kräver helikopter. Även sjuka fraktas med helikopter till sjukhusen.
"Alla som har ett vettigt skäl får åka helikopter" säger en person vid typ Räddningsverket.
Folk beställer matvaror på postkontoret en gång i veckan. Mat som sedan levereras gratis via flyg. Den uttråkade kvinnan bor i ett land som utan att tveka ger sitt folk bistånd och har råd med det.

Något säger mig att samma sak inte skulle hända i Sverige. Definitivt inte i det Sverige vi ser idag, där vi hellre skvallrar på vår granne som står och staplar ved (trots att han är sjukpensionär) istället för att gå dit och erbjuda honom hjälp.

Nej, en mer sannolik bild av vad som skulle ske i semi-istidens Sverige vore att bandvagnsförarna skulle kräva förskottsbetalt av pensionärerna på landsbygden för att ta dem till sjukhus eller för att leverera förnödenheter. Skatterna som skulle kunna finansiera sådana saker finns inte längre och eftersom staten inte kan betala så får privatpersonen, den utsatte, göra det själv.

Men det finns säkert en försäkring som täcker sådant också.

Inga kommentarer: