6 november 2011

Världens sämsta investering

Sitter i baksätet på väg hem från föräldrahemmet och lyssnar på nyheterna.

Ett inslag handlade om att intresset för lärarutbildningen är lågt. Ansökningarna har minskat med fyra procent sedan förra året. Uppläsaren låter uppriktigt förvånad och det gör mig aningens full i skratt.

Varför?

Jo,  vem skulle idag vilja satsa sina studielån på en lärarutbildning? Man måste verkligen VILJA vara lärare för att utsätta sig för något dylikt.

När du inom ungefär fem år är färdigutbildad så är du inte det. Då måste du slavjobba ett år för att få ut din lärarlicens och du står där med CSN breathing down your neck och får ansöka om anstånd för att slippa betala av din skuld på dryga tvåhundrafemtiotusen pix.

Lärarlicensen skulle göra läraryrket attraktivt och som så många gånger förut frågar jag Obersturmbannführer Björklund "hur tänkte du nu?". Vem vill plugga i fyra år för att sedan vara tvungen att arbeta på slavkontrakt ett år tills man har papper på att man ÄR lärare och sedan kan gå vidare i ett yrkesval, som i förhållande till lika långa eller kortare utbildningar är underbetalt?


I och för sig finns det en silverkant i detta vansinne och det är att de som söker till lärarutbildningen kanske är just sådana att de verkligen inte vill bli något annat; att det är personer med ett kall.
Med andra ord, fler sådana som jag som gladeligen går till jobbet, till klassrum fyllda med roliga ungar. Fler sådana som jag som betalar CSN-räkningen varje månad och gråter när lönebeskedet kommer.


1 kommentar:

Tränaren sa...

Det är bara ett annat av übersturmbandführer Björklunds försök att finansiera något annat och likna USA. Traineekontrakt som inte kostar något och sedan visa genom statistik att ungdomsarbetslösheten sjunker. Statistik ljuger inte! Jag tror det var en annan idiot som sa det, kan det var George Bush d y?