1 juli 2011

Återtåget

Gyllene Tider är kanske det som många tänker på när de läser ovanstående rubrik.

Jag kan dock lova att några gyllene tider har vi definitivt inte framför oss. För att kunna säga något om framtiden måste vi först titta i backspegeln.

I slutet av 20-talet och början av 30-talet kom en börskrasch som lamslog större delen av den civiliserade världen. Depressionen var ett faktum och missnöjet var stort. Ur missnöjet klev en man med den slutgiltiga lösningen i bakfickan. Fascismen och nazismen spred sig som en löpeld. Människor lockades med löften om en bättre tillvaro och de köpte löftena med hull och hår. När sedan sanningen började gå upp för folket var det för sent att vända och fogade man sig inte efter överhetens lagar så... dog man. På ett eller annat sätt beroende vilket kön, vilken "ras", vilket yrke och vilken förmögenhet man hade.

2000-talet drabbades också av en börskrasch som lamslog större delen av den civiliserade världen. Mitt i denna börskrasch steg de Nya Moderaterna fram som en frälsare med löften om sänkta skatter för alla, att de var det nya arbetarpartiet. Sedan kom budskapet att de, de nya moderaterna och alliansen, räddat Sverige från kollaps. Dock börjar deras skattesänkningar och politik att knaka i fogarna. I sin ansträngning att få folk att jobba mer har vi sett otaliga berättelser om människor som blivit utförsäkrade, folk med dödliga sjukdomar som tvingas jobba, fattiga barn... Men de som har det gott ställt, och snällt fogar sig in i ramen, får det bara bättre.

Är likheterna bara ett sammanträffande?

Säg emot nu, eller om några år inse faktum att du egentligen inte klär i brun skjorta. Men garderoben är full av dem, och regeringens lik.

Inga kommentarer: