2 december 2010

Vykort från mardrömsfabriken

Lärarjävelns status just nu:

  • Färdigrättad när det gäller nationella prov. 
  • Förbannad för att "politikerna" i kommunen inte förstår skolans bästa. Eller rättare sagt: Jag vet inte om det är politikernas fel. Jag tror hellre på tjänstemännens (läs: tjänstekvinnornas) skuld i det hela.

För att göra en lång småtraumatisk historia lite kortare så har det jobbat inte mindre än sju rektorer på vad som egentligen är världens bästa, tryggaste och mysigaste gymnasieskola. Alltså sju rektorer under min tid på skolan. De fem senaste har lyft höga löner och stuckit när det börjar blåsa snålt. Eller, det är inte sant. En del har blivit motarbetade så att de slutat också. Nåja. En massa rektorsbyten innebär oroligheter och kala fläckar på huvudet  på vissa Lärarjävlar...

Dessutom har vi en skolchef som, sedan hon tillträdde, besökt skolan och det samlade kollegiet en enda gång. Idag hade varit en bra dag för oss om hon hade varit där... Kanske inte för henne, dock. Idag meddelade nämligen  vår avgående gymnasiechef/rektor att hon "inte har någon beslutsrätt, det är politikerna som har bestämt det". "Det" var att de båda kandidaterna till rektorstjänsten härmed var avpolletterade. Det frågades så klart varför och hon gav svaret att "vi var oeniga". Vilka då "vi", undrade då vi (som i ett gäng uppretade lärare - rörande eniga om vem vi ville ha som rektor) varpå svaret blev ännu en undanflykt som inte ledde någon vart.

Konspirationsteoretiker som man är så var det just vår rörande enighet som gjorde att vi inte fick den VI ville ha...

Åter till dagens Allmänna Psykologiska Terror. Rektorstjänsten och gymnasiechefs/rektorstjänsten ska alltså utlysas igen och Manpower ska sköta sorteringen. Manpower kostar pengar. Annonsen ska ut så fort som möjligt och på min fråga om när tiden för ansökan skulle gå ut fick jag svaret att det skulle bli i slutet av februari. Detta innebär att vi är rektorslösa tills minst juni. Fast det var ju inte sant. En (till) pensionerad madam, denna gång från grannkommunen, ska tydligen ta på sig superhjältekostymen och flyga oss en osäker framtid till mötes, tills vi får nya personer på ledarposterna.

Fatta... en till att sätta in i hur regalskeppet funkar.

Vi orkar inte mer. Kan ni som bestämmer förstå det? Vill "ni" att skolan ska läggas ner - gör det då. Håll inte på att svamla med folks liv på det här viset!

Sen kan det ju tilläggas att vår chef plötsligt kommit på att det är hennes jobb att göra tjänstefördelningen och därför sattes vi, efter ett smärre panikutbrott från nämda chef, i arbete med att koordinera samläsningsgrupper  mellan de olika programmen (läs: göra hennes jobb).

Inga kommentarer: