7 januari 2012

Skola utan rätt kurs

Det börjar märkas att skolstarten närmar sig. Ett säkert tecken är att mina blogginlägg blir politiska och knutna till skolans verksamhet och det här inlägget är ett sådant.

Major Björklund har ondgjort sig över att svenska barn är så dåliga nuförtiden; att Sverige placerar sig lågt i i diverse jämförelser med andra länder. Detta tänker han med flera lösa genom att satsa pengar på det naturvetenskapliga blocket och då med synnerligt fokus på matematik. Matte löser alla problem, liksom.

Han kan inte ha mer fel.

Kan man inte läsa kan man heller inte förstå sig på matematik. Visst, du kan lösa tal som 1674-235, 70/7, 12*12, men du kan inte lösa ett lästal a la Högskoleprovets statistikdel. För att kunna lösa ett sådant tal MÅSTE du kunna läsa, och dessutom mellan raderna.

I dagens DN finns den inte på nätet publicerade artikeln "Här satsar eleverna på skolan - även på lovet", skriven av Behrang Behdjou. Där skriver Behdjou om hur elever på Rinkebyskolan har frivillig lovskola för att läsa upp sina betyg; att 89% av eleverna i årskurs nio har godkänt i svenska och att 100% av förra årets nior gick vidare till någon form av gymnasieutbildning. Rektorn på skolan, Börje Ehrstrand, berättar att skolans elever läser mest i hela landet, i snitt 20 böcker per elev och år. När Ehrstrand började som rektor 1989 fanns ett uselt bibliotek på skolan och hans första satsning i tjänsten var att få igång ett fungerande bibliotek och att det skulle fokuseras på läsning:
Boksatsningen blev räddningen. Den ger eleverna förmågan att klä sina tankar och känslor i ord. Den som kan prata och argumentera mår alltid mycket bättre än den som inte kan sätta ord på vad han eller hon känner, Det är också grunden till att lära sig matematik. Läsningen är ett medel i målet att höja betygen i alla ämnen.
Han har fattat. När ska Björklund göra det?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag är en usel mattematiker, har så varit i hela mitt liv. En stor låsning sen de första åren som elev i skolan. Jag hade svårt att läsa och skriva och det blir ytterst självklart när man i dag kan se det så som du beskriver det. Att lära sig läsa och skriva bättre blev något jag ville i 20 års åldern, sen har jag gjort det dagligen i olika grad. kanske borde jag försöka mig på en kurs i matte nu också då läsande och förståelsen för det har ökat markant sen den tiden då det begav sig.

Livet på Lövberga sa...

Börje Ehrstrand.... jag säger bara det, vilken man!!! Har haft förmånen att vara på en föreläsning med honom och det var nog något av det mest inspirerande jag lyssnat på!! Sätt honom på Björklunds post vet ja!!