11 maj 2011

Obersturmbannführer Björklund

Jahaja... Så var han igång igen då. Trots att Barnombudsmannen, Skolverket och Skolinspektionen avrått från det så spelar Björklund ut sitt "jag gör som jag vill"-kort och inför skolk i betyget.

Skolk i betyget ska tydligen främja resultaten och forma übergoda samhällsmedborgare, för det finns enligt Björklund "ingen arbetsplats i vuxenlivet [där] man komma och gå som man vill och det ska man inte kunna göra i skolan heller." Det har han väl förvisso rätt i, men att införa skolk i betyget kommer inte att ha avsedd effekt ändå eftersom "skolk" ofta har mer djupliggande orsaker än det som försiggår i skolan. Dessutom ska tydligen dessa skolknoteringar inte stå på slutbetyget. Varför de då ska finnas med överhuvudtaget förstår jag inte. Skolk får inte vara betygsgrundande eftersom en elev kan klara kursen bara han eller hon tar lite eget ansvar och kollar upp vad som ska göras för ett visst betyg och sedan ska skolknoteringar finnas med i terminsbetygen (som ju inte finns, eller ska de återupptas som på min tid som gymnasielev?) men inte i slutbetyget - där det i så fall skulle vara en vits att ha dem, som skrämselpropaganda för eventuella arbetsgivare exempelvis.

Björklund menar vidare att "Det är för elevernas eget bästa att delta i undervisningen för att vara rustade för vuxenlivet." Självklart ska eleverna gå till skolan och gå på lektionerna men det får finnas gränser för vad katederundervisningen ska få leda till.

Björklund vill tvinga lärarna bakom katedern igen, binda fast eleverna i bänkarna och därigenom vill han skapa ett klassamhälle där skadat gods inte har något att göra. Elever som av olika sociala anledningar inte tar sig till skolan kommer ofta från trasiga hem utan akademisk bakgrund, och vi vet ju vad de ska göra:

De ska veta sin plats, längst ner på stegen; inte sticka upp och för i helvete inte göra några försök att ta sig upp ur den klass du är född in i. Och vad du än gör, tänk inte kreativt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

O Captain! My Captain!

Susanne sa...

Vårt nya ideal: http://youtu.be/NZylrWBviI4

Lärarjäveln? sa...

Anonym: Förutsatt att du är elev kan jag nu gå i pension! :)

Sussi: Eller hur?!

Anonym sa...

hmmm, jag tror att hela lärarkåren är livrädda för regeringens förslag. Mest för att det kommer ställa krav på läraren att verkligen se till att eleverna finns på plats, och gör dem inte det så ska det meddelas redan första gången. Vi kanske VILL att lärarna ska reagera när vi skolkar? Klart det är jobbigt för lärarna, men det är f-n inte så lätt för oss heller...........