18 april 2012

Majoren - kapitel ∞

Vill inte skriva ett långt och ilsket inlägg om Björklunds senaste påhitt. Jag orkar egentligen inte, men jag måste.

Majoren blir intervjuad av Lenita Jällhage i dagens DN och hon försöker ställa honom mot väggen men han slingrar sig värre än en snok som ömsar skinn och ...

1. ... skyller ifrån sig angående lärarlegitimationen:
"Skolverket skrev i en skrivelse i april i fjol att tidsplanen håller och att de inte behövde mer pengar. Det var det jag bedömde det på. Men sedan har det ju visat sig, det är ju rätt uppenbart, att det var en felbedömning."

Kommentar: Stå för dina beslut! Du, som är boss över hela skolvärlden borde veta hur många lärare det finns i Sverige. Du som pushat för den här sabla gymnasiereformen borde veta hur många nya kurser som hittats på och som ingen har papper på att de är behöriga till. SÅDANT TAR TID! "Nej, men vi skyndar oss innan någon kommer på hur dumt allt vi hittat på är..."

2. ... vill utesluta människor från arbetsmarknaden i och med att inte erbjuda nattöppna dagis:
"...det [är] rimligare att samhället hjälper till än att man säger upp sig. Men att få rätt till barnomsorg på samma sätt som vi har en daglig barnomsorg det tycker jag inte är en väg som vi ska gå."

Kommentar: Du måste ta alla jobb du får oavsett geografisk placering eller tid på dygnet. Det har Alliansen bestämt. Tar du inte jobben du erbjuds (oavsett anledning) blir du utan pengar och får skylla sig själv. Är det konstigt om nativiteten sjunker? Nope... Och att FP med majoren ger löften om hjälp från samhället ger jag inte mycket för. Var låg de i den senaste opinionsmätningen?

3. ... menar att en möjlighet till karriär ska öka antalet lärarstudenter:
"Vi kommer nu i lagstiftningen att reglera fler karriärsteg för yrkesskickliga lärare och vi tillför stats­bidrag." Med en brasklapp: "Men vi återkommer med de konkreta förslagen."

Kommentar: Återkom ni. Gör det. Höj ingångslönerna så fixar problemet sig självt. Ge oss 10 000 mer i månaden och pöbeln tystnar och fortsätter att jobba arslet av sig. 10 000kr mer i månaden skulle ge mig en 37,2-procentig löneökning. Det lär aldrig hända...

4. ... svarar inte på den direkta frågan gällande flykten från de praktiska programmen som mist högskolebehörigheten i och med GY11:
"Det som är positivt är att teknikprogrammet ökar kraftigt. Det som är oroande är vård och omsorgs­programmet. Det har gått ner. Så där har vi ett arbete på utbildningsdepartementet att fundera över hur det ska göras om."

Kommentar: Men svara på frågan, din orm! Eleverna flyr de praktiska programmen för att de inte har något val om de någon gång i livet vill plugga vidare! Björklund vet det lika väl som jag vet det. Skillnaden är att han inte vågar erkänna sitt misstag.

Och varför flys det från vård- och omsorgsprogrammet? Just av ovanstående anledningen. Går man på vård- och omsorgsprogrammet (kunde de inte ha kommit på ett kortare namn?!) är man en viss bit på väg, man har till och med chansen till grundläggande behörighet om skolan väljer att ge ett par kurser. Med tanke på hur lite resurser som ges till skolan så kanske det inte finns rum för detta och eleverna väljer att gå Naturvetarprogrammet för att gå direkt på sjuksköterskeutbildningen på högskolan. Men det spelar ingen roll för Björklund. Han löser detta genom att tycka "...att yrkesutbildningar kan vara 1 till 2,5 år med kortare utbildningar för de elever som inte är behöriga till nationella program." Och då har han dessutom löst problemet med att Introduktionsprogrammet (gamla IV) fick fler elever än vad majoren ursprungligen tänkt.

Man skulle allt ha satsat på att bli politiker. Särskilt inom ett område som man inte har ett uns koll på.
Grattis Jan Björklund, du fick mig förbannad idag också. Men min nattsömn ska du inte få störa.

Gubbfan.Inga kommentarer: