17 juli 2012

Politiska hårklyverier

En anledning till varför Alliansen lyckats vinna två val är att de genom sin retorik fått ordet 'bidrag' att bli något fult. Att vara "bidragsberoende" har blivit mer stigmatiserat än att vara beroende av droger, även om detta bidragsberoende egentligen är utbetalningar från CSN och inte socialbidrag. Bidrag som bidrag och jag som småbarnsförälder är även jag bidragsberoende. Jag får ju barnbidraget in på mitt konto. Jag använder det dessutom...

Men grejen är ju att bidragen fortfarande finns. De är bara omdöpta, gömda bakom andra ord med mer icke-pejorativ betydelse som t ex ekonomskt bistånd. Bistånd är bra. Bistånd hjälper folk och eftersom i stort sett varenda kotte har fadderbarn eller skänker pengar till olika biståndsorganisationer så blir man mer positivt inställd. Det är enkel marknadsföring. I mina öron klingar dock ordet bistånd lite falskt. Bistånd är något som man ger när man själv har ett överflöd eller möjligen vill döva sitt samvete en aning. Såklart är detta min personliga åsikt och jag vet att det finns många som ger biståndsorganisationer bidrag (!) bara för att de vill göra världen till en bättre plats, och det är därför ordet 'bistånd' funkar bättre än det av Alliansen stigmatiserade ordet 'bidrag'.

Socialdemokraterna har fattat att de, som utpekat bidragsparti, måste köra samma linje vad gäller ordval. Den senaste utbildningspolitiska idén som Löfven & co fört fram gäller ett nytt kunskapslyft som ska fokusera på ungdomar. Han och (S) vill att kommuner ska införa ungdomskontrakt där arbetslösa ungdomar under 25 får lön för att utbilda sig.

Lön är ett mycket starkare och bättre ord än både bidrag och bistånd. Lön är vad alla vill ha. Alla vill ha ett jobb som ger lön. Förutom att lön säger att man gjort något för att förtjäna den, säger det även att "jag är lika bra som du som har det bättre ställt och kan dela med dig av din rikedom för att du ska känna dig bättre till mods."

Men när allt kommer omkring är det bara hårklyverier. Bidrag, bistånd eller ungdomskontraktslön - det krävs skattepengar för att kunna betala ut dem, och hur gör vi det utan att höja skatterna?

2 kommentarer:

Sofia sa...

Skatt är väl det finaste bidrag man kan ge. :)

Lärarjäveln? sa...

Ja, visst är det!