10 september 2010

Bamses syn på saker och ting


Vad hände med den här tanken? Varför är det fult att hjälpas åt? Varför ska alla se om sitt eget hus och skita i andra? VARFÖR? Varför ska bara de rika ha råd? Varför ska bara de rika och högutbildade ha en chans i Det Nya Sverige?

Jag är högutbildad men inte rik, och där har jag mig själv att skylla. Hade jag pluggat i tre år istället för fem och blivit någon sorts datavetare alt. ingenjör hade jag haft det dubbla mot vad jag tjänar som gymnasielärare.
Saken är den att det finns folk som är lika dumma i huvudet som jag och som faktiskt VILL bli lärare, för att de tror att de kan spela roll hos eleverna. Utbildningen är fortfarande lika lång och med Alliansens fantastiska idé om att höja lånedelen i studiemedlet istället för bidragsdelen blir det en dyr historia.

Alliansens plan lyder som följer: Klart att du ska ha mer pengar att röra dig med som student! Det gör dig motiverad att plugga så att du får ett jobb och kan betala tillbaka lånet.

Fint... Men som gymnasielärare tjänar du inte mycket pengar... Det är en av de längsta utbildningarna som finns och du går där för att du vill det - inte för vad du tror att du kommer att tjäna pengar på det. Läraryrket har låg status och Alliansen hjälper inte till... De vill inte hjälpas åt.

Det här är Alliansen.