13 mars 2013

No words

Aldrig har väl ett lönesamtal med chefen gått så dåligt som det jag just haft... Eller dåligt och dåligt. Jag var ärlig. Brutalt ärlig utan att försköna min tillvaro ett endaste dugg.

Förr om åren har jag varit mitt glada käcka Jag som tycker att allt är toppen och "titta vad duktig jag är". Typ. Nu tänkte jag prova en annan taktik, alltså den brutalärliga varianten, eftersom den första, glada, aldrig någonsin gett utslag i plånboken.

Det kändes ju... sådär. 'Sådär' innebärande så dåligt att jag kände att jag behövde gömma mig i mörkret i mitt arbetsrum och gråta hysteriskt i fem minuter.

Du sa att du kände dig förbisedd och missnöjd efter förra årets lönesättning... På vilket sätt? löd min intervjuares sista fråga. Mitt svar löd så här:

Klart jag känner mig missnöjd med det generella påslaget + 100kr då jag enligt mitt lakan (läs: vilka kurser/grupper man har) jobbar 150%. Jag har, under min "lugna" period, 18h undervisning i veckan - utströsslat över alla dagar med en tom position här och där. Lägg till ett mentorsskap på detta. Jag har heller ingen sammanhängande tid där jag kan sitta ner och förbereda eller efterarbeta och på grund av hur schemat ser ut befinner jag mig på jobbet 42,5h/vecka. Då återstår 2,5 timmar förtroendetid...

Om ett par veckor börjar den sista schemaperioden och då har jag 25h undervisning i veckan och jag kommer fortfarande att befinna mig på skolan MINST 42,5h/vecka. Och med detta i åtanke ser jag det som en ren kränkning att en lärare med typ sju undervisningstimmar per vecka plus en helt undervisningsfri dag får lika mycket (lite) i lönepåslag som jag. Jag vill ha betalt för det jobb jag faktiskt gör.


Vart detta leder har jag ingen aning om. Troligen till mindre undervisningstid och väldigt litet lönepåslag, eftersom det är så vanskligt med lärares löner.

Fy fan, vad jag känner mig kass. Helt slut och jävligt kass.

3 kommentarer:

Tigrinnan sa...

Men du! Så jäkla bra att du sa det!!! Du kan ju i alla fall inte få sämre än du fått andra år!?
Jag hade också grinat i ett mörkt rum...gör jag alltid när jag försöker stå upp för mej själv. Men sen, i efterhand, känns det bra.
Kram!

Erik Einarsson sa...

Du håller på med ett av världens viktigaste jobb och är dessutom jävligt bra på det. Klart du ska ha ordentligt betalt för det.

Stå på dig, löneläget kommer inte förändras om lärarna inte säger ifrån.
Du är inte kass, och den som säger det har fel.

Mamma A sa...

Du ska absolut inte känna dig kass, för du är allt annat än det. Vad jag hör så är du en oerhört omtyckt lärare och gör ett kanonjobb.

Håller med om att det är orättvist med lönepåslaget, när vissa jobbar så lite som de gör kontra de som sliter häcken av sig. Det borde även visa sig i lönekuvertet om man är en duktig pedagog som kan undervisa på ett bra sätt.

Stå på dig och sköt om dig.
Kram