24 juli 2012

Det här med språkfascism

Mina läsare som inte känner mig IRL torde tro att jag är en hemsk lärare, självutnämnd språkfascist och allt. En sådan som sitter med rödpennan och hånskrattar mordiskt bakom katedern. En sådan som hackar på alla språkliga fel eleverna kan tänkas göra. En sådan som sätter betyg efter stavning. En dyslektikers mardröm, helt enkelt.

Dessa läsare har ganska fel.

Många diagnosticerade och självutnämnda dyslektiker och andra med "bara en släng av dyslexi" har passerat genom mitt klassrum och ingen av dem har fått ett IG för att de stavat dåligt. Sådant vore taskigt. Men tyvärr finns det sådana lärare.

Jag har en elev nu, en fantastisk tjej med världens bredaste flin. En tjej som ser hinder som utmaningar, inte en anledning att stanna till och hänga läpp. Det är för mig ett under att hon kan vara så positiv med tanke på vad hon upplevt genom sin skoltid. Under vårens nationella prov, med temat Relationer, höll hon ett prickfritt anförande om sin relation till sig själv där hon berättade hur hon upplevt sitt liv sett ur skolperspektiv.

Allt började bra. Skolan var så rolig tills hon inte riktigt hängde med och genom åren fick hon ofta höra att "det var ingen idé", "det går inte med tanke på [hennes] svårigheter". Hon bestämde sig dock för att det skulle gå - och det gjorde det. På högstadiet fick hon viss hjälp, men blev aldrig utredd riktigt. I höstas började hon ettan på min skola och var från start väldigt tydlig med att hon hade svårt med stavning och annat. Kanske var hon lite orolig över att det skulle ligga henne i fatet - vilket jag sa att det inte skulle göra.

Läsåret gick och hon fick ta den tid hon behövde för att bli klar och hon använde ibland de hjälpmedel som specialpedagogen gett henne. Uppgifterna trillade in och jag var helt blown away. Visst, jag kunde se när hon hade haft bråttom för då såg man stavfelen hopa sig, men innehållet! Vilket innehåll!

Och nu börjar jag närma mig min poäng: innehållet är så mycket viktigare än ytan. Om innehållet är fylligt är det lätt att göra något åt ytans felaktigheter. Om ytan är felfri men texten är helt tom på innehåll... då är det svårare. Att som dyslektiker kunna skriva målande är bra mycket mer värt, på alla sätt och vis, än att stava rätt men att inte kunna säga något med sina texter.

Jag har en läsare som jag gillar skarpt. Hon skräder inte orden när hon målar upp sin sanning för alla som vill läsa. Det är inte alltid en vacker bild av verkligheten som hon beskriver, men det hon skriver får ens hjärta att  brista många gånger om. Hennes vilja att skriva och dela med sig är fantastisk och hennes egna blogginlägg är långa och fulla med händelser, känslor och åsikter. Och stavfel.

Men det gör inget - för innehållet är det viktigaste!

Jag skulle tro att hon upplevt samma sak som min elev gjort i sin tidigare skolgång. Hon har säkert hört många gånger att hon inte duger; att det inte är någon idé... Och sådant gör mig så ont. Om bara någon hade sett Sabinas innehåll istället för ytan så hade kanske hennes liv sett annorlunda ut på alla sätt och vis. Lärare ska inte sitta bakom katedern med rödpennan i högsta hugg. De ska röra sig runt i klassrummet och se eleverna bakom texterna fulla med stavfel - och leda dem rätt. Rödmarkeringar och hårda uttalanden hjälper ingen. Det hämmar. Ser man bara rödmarkeringar på det man skrivit så slutar man snart att skriva - för det är ju ingen idé. Positiv respons på innehållet - sedan kan man ta det språkliga på ytan allt eftersom. Att ösa fram grammatiska förklaringar nyttar (tyvärr) inte. Det avskräcker - och därför Sabina, skulle jag aldrig någonsin anmärka på din stavning - varken i dina kommentarer här hos mig eller i din egen blogg! Jag vill ha dig kvar som läsare och jag vill fortsätta läsa det du skriver.

Jag skrev ett inlägg tidigare idag om förutfattade meningar och folks fördomar. Människor som ser dyslektikers, eller människor med läs- och skrivsvårigheters texter tycker att dessa är dumma för att de inte kan. När de hör ordet dyslektiker tänker de på Kungen, som kom ut som dyslektiker för en massa år sedan. En man som snubblar på orden och ofta trampar i klaveret. Ergo: dyslektiker är dumma, för att inte säga korkade.

Dyslektiker, eller människor med läs- och skrivsvårigheter, tror ofta att de är dumma för att de inte kan och för att de vet att stavningskunniga människor tycker att de är dumma. En självuppfyllande profetia, helt enkelt.

Alla som är av den åsikten att alla dyslektiker är dumma kan inte ha mer fel. Jag har nämnt två exempel som motsäger den fördomen. Jag kan ta upp ett till. Min egen pappa, som fick höra att han var dum i huvudet när han gick i skolan för att bokstäverna hoppade kråka när han skulle skriva. En idag 69-årig yngling som är en av de smartaste och mest uppfinningsrika personer som jag känner. Han är inte dum. Sabina är inte dum. Den leende eleven är inte dum.

Tre, av många med läs- och/eller skrivsvårigheter, som kastar om bokstäverna, men som gör världen lite bättre med sin blotta närvaro och sitt innehåll - som de vågar visa till skillnad från många andra.

Och nu över till något helt annat...

Jag vet att det är semestertider och att ordinarie personal har flytt redaktionen... Men snälla Aftonbladet, finns det ingen på plats som kan läsa korrektur innan saker och ting publiceras på nätet eller i papperstidningen?

Anledningen till att jag frågar är att jag läste en intervju med Alexander Skarsgård och i anslutning till denna hittade jag den här bilden hos er idag:


Det finns inte många rätt i den bildtexten. Ja, Skarsgård är med på bilden men han står inte till höger. Killen till höger är en för mig okänd skådespelare i vampyrkostym. Det är dock inte Stephen Moyer (om det nu inte är så att han drabbats av någon fulblodssjukdom med extremt svullet ansikte som följd i något framtida avsnitt). Kvinnan på bilden är inte Anna Paquin utan Kristin Bauer van Straten.

Och nä, jag skäms inte alls för att jag som vuxen kvinna, lärare, mamma, yada yada, gillar True Blood. Inte. Ett. Dugg. Det är en trevlig verklighetsflykt även om säsongerna bara blir mer och mer skruvade...

När jag inte vill fly verkligheten ser jag på den nyligen av Tränaren hittade och av Aaron Sorkin påhittade serien The Newsroom. Gillade man Sorkins The West Wing så är detta ett självklart alternativ. Den har till och med högre rating än The West Wing på imdb.com... Dialogen är helt lysande, nyheterna är verkliga och karaktärerna trovärdiga.

Jo, jag är nog lite schizo. Men jag är stolt över att jag kan röra mig i och uppskatta skilda världar.

Om förutfattade meningar

Nu när dansbandshelvetet är slut och allt återgått till det normala känner jag att jag vill kommentera en kommentar jag fick på mitt inlägg om sagda dansbandshelvete.

Jag fick, av en anonym person, höra att jag var låg för att jag dömde folk efter deras utseende och ja, det gör jag. Det gör alla.

Hur många gånger har inte Göran Persson fått skit för att han är en storväxt karl? Hm... Honom kan vi ju inte lita på. Han är sosse, men han ser ut som en förmögen storbonde - vänta nu! Han är en förmögen storbonde! - så honom kan vi inte lita på!

Hur många gånger har inte Mona Sahlin fått skit för sin frisyr/mascara/designerhandväska? Har hon en handväska för 50 papp?! Herregud, och hon ska kalla sig sosse! Nä, henne kan man då inte lita på! Och hur ser hon ut sedan? Hon har haft samma frisyr sedan åttiotalet och vi ska inte tala om hur hon sminkar sig!

Hur många gånger har inte överviktiga blivit stirrade på och dömda efter sitt utseende? Alla vet väl att tjocka människor är dumma människor. Glada ja, men inte är de smarta heller, för då hade de ju aaaaldrig låtit det gå så långt!

Hur många gånger har inte väldigt smala människor blivit utstirrade och dömda efter sitt utseende? Hen måste ju ha anorexia, stackars människa. Att hen inte tar tag i sitt liv...

Hur många gånger har inte korta människor blivit utstirrade och skrattade åt? Korta människor skiljer sig dock från mängden här. Varför? Jo, för att det är allmänt känt att man får påpeka att de är korta. Tror folk inte att de vet det? Hahaha, ska jag snickra en pall åt dig så du når upp att pussa på flickvännen?

Hur många gånger har inte människor med invandrarbakgrund blivit utstirrade och dömda - gärna för vad ett fåtal gjort - för sitt utseende? Jojo, man vet ju hur sådana där är...

Hur många gånger har inte jag fått konstiga blickar för alla mina tatueringar? Men vad har hon gjort?! Och hon ska kalla sig lärare... Nä, henne kan vi då inte lita på!

Massor med gånger. Listan kan göras längre; hur lång som helst, och det är det som är grejen. Hen som tyckte att jag var låg kanske är ett unikum och aldrig har dömt någon endaste människa efter utseendet men det betvivlar jag starkt. Oavsett hur man själv ser ut eller är så har man förutfattade meningar om hur olika kategorier av människor är. Det är ofrånkomligt.

Våra förutfattade meningar styr hur vi handlar och tycker man att Anders Borgs hästsvans ger honom en viss hippieaura så kanske man inte vill ha honom som finansminister och röstar följdaktligen på något annat än Alliansen (check!). Oavsett vad vi anser oss vara för personer så sker dessa bedömningar helt automatiskt. Ta en titt på den här bilden och säg mig vad ni tror att hon jobbar med, var hon bor och vad hon har för intressen.


Jag ser en affärskvinna på väg uppåt i karriären. Hon bor i stan, tjänar mycket pengar och om hon hinner så utnyttjar hon sitt medlemskap på SATS, gärna boxning så hon får ut sina aggressioner som hon byggt upp under dagens möten med alla gubbar. Vad ser du?

Ja, jag har förutfattade meningar och det har DU också. Alla har det. Folks förutfattade meningar styr väldigt mycket här i världen. All världens reklam styrs av folks förutfattade meningar om det mesta. När det nu är ett faktum att ALLA har förutfattade meningar måste man dock inse att man också ska kunna ändra uppfattning när man lärt känna den bedömda personen i fråga. Man får alltså inte låta sina förutfattade meningar styra ens liv utan man måste ge folk en chans att bevisa vilka de är. Hur skulle jag annars kunna sköta mitt jobb, might I ask? Ungarnas handlingar ligger i min bedömning av dem. Inte hur de ser ut; vilka föräldrar de har eller var de kommer ifrån. Det är vad de själva åstadkommer - inget annat.

Jamen, du säger ju att du äcklas ju av solariebrända medelålders tanter med rea-i-Ullared-blick, ger du dem en chans då? Nä, men det beror mest på att jag hatar dansband och för att jag gillar att göra mig lustig, på ett sarkastiskt sätt, över företeelser i min värld. Allvarligt nu, skulle jag träffa på dessa tanter i andra sammanhang än dansbandsveckan så vore det inget problem (om man nu väljer att se det som ett problem). Jag känner en hel drös med dylika tanter och dem gillar jag - för de har jag träffat mer än på övergångsstället vid ICA och faktiskt pratat med dem när de inte varit berusade av Olle Jönssons rakvatten.

Ja, jag har förutfattade meningar och det har du, anonyma kommentatör, också. Skillnaden mellan oss är att jag erkänner att jag har sådana och att jag utnyttjar min rätt att göra mig löjlig över dem (mina förutfattade meningar, alltså) medan du tar allt så personligt. Hade du gjort samma uttalande om mitt inlägg hade gällt att jag tycker att det finns för få homosexuella i världen (vilket jag faktiskt gör)? 

Nä, trodde väl inte det. Bögar är ju äckliga, ju! 


23 juli 2012

En bit av en kaka

En ny lektion i hur man länkar till andra sidor. För t ex Frun och andra som känner sig hågade.

Förr var det lite meckigt i och med att man var tvungen att in och pilla i html-kodningen. Nu däremot är det ju hur enkelt som helst.

Man tar bara och markerar det ord som man vill använda som hyperlänk (jag väljer den redan nämnda Frun)  och klickar sedan på "Länk" uppe i verktygsfältet, skriver in adressen och sist men inte minst... klickar i en ruta:

...och sedan trycker man på okej - och allt är okej! 
Helt klart en bit av en kaka.


17 juli 2012

Politiska hårklyverier

En anledning till varför Alliansen lyckats vinna två val är att de genom sin retorik fått ordet 'bidrag' att bli något fult. Att vara "bidragsberoende" har blivit mer stigmatiserat än att vara beroende av droger, även om detta bidragsberoende egentligen är utbetalningar från CSN och inte socialbidrag. Bidrag som bidrag och jag som småbarnsförälder är även jag bidragsberoende. Jag får ju barnbidraget in på mitt konto. Jag använder det dessutom...

Men grejen är ju att bidragen fortfarande finns. De är bara omdöpta, gömda bakom andra ord med mer icke-pejorativ betydelse som t ex ekonomskt bistånd. Bistånd är bra. Bistånd hjälper folk och eftersom i stort sett varenda kotte har fadderbarn eller skänker pengar till olika biståndsorganisationer så blir man mer positivt inställd. Det är enkel marknadsföring. I mina öron klingar dock ordet bistånd lite falskt. Bistånd är något som man ger när man själv har ett överflöd eller möjligen vill döva sitt samvete en aning. Såklart är detta min personliga åsikt och jag vet att det finns många som ger biståndsorganisationer bidrag (!) bara för att de vill göra världen till en bättre plats, och det är därför ordet 'bistånd' funkar bättre än det av Alliansen stigmatiserade ordet 'bidrag'.

Socialdemokraterna har fattat att de, som utpekat bidragsparti, måste köra samma linje vad gäller ordval. Den senaste utbildningspolitiska idén som Löfven & co fört fram gäller ett nytt kunskapslyft som ska fokusera på ungdomar. Han och (S) vill att kommuner ska införa ungdomskontrakt där arbetslösa ungdomar under 25 får lön för att utbilda sig.

Lön är ett mycket starkare och bättre ord än både bidrag och bistånd. Lön är vad alla vill ha. Alla vill ha ett jobb som ger lön. Förutom att lön säger att man gjort något för att förtjäna den, säger det även att "jag är lika bra som du som har det bättre ställt och kan dela med dig av din rikedom för att du ska känna dig bättre till mods."

Men när allt kommer omkring är det bara hårklyverier. Bidrag, bistånd eller ungdomskontraktslön - det krävs skattepengar för att kunna betala ut dem, och hur gör vi det utan att höja skatterna?

#dansbandshelvetet

Ifjol ondgjorde jag mig över Motorcrosshelgen i Höljes och fick ganska mycket hat tillbaka. I och för sig lite befogat eftersom jag drog paralleller till elvatåiga banjospelare i den amerikanska södern, men det var mina egna åsikter och diskussionen i kommentarsfältet (och öltältet) var intressant och dog ut efter ett tag.

I år tänker jag inte hata på höljesfarare. Jag tänker spy min etterosande galla över dansbandshelvetet.

Cirkus Gnuss har hittat till Byn.

Alltså, jag förstår att alla handlare i Byn överlever tack vare Dansbandsveckan. Jag förstår att boende i Byn uppskattar att det är liv och rörelse överallt. Jag förstår att... Ja det är mycket jag förstår, men jag kan likafullt inte acceptera det. Jag är berättigad till en åsikt och här kommer en lista på varför jag inte gillar dansbandshelvetet:

1. Det är dansband vi pratar om!
Jag får utslag av dansbandsmusik. Dansbandsmusik ger mig mer ångest än en sträckläsning av Brott och straff kan ge.

2. Det är folk överallt.
Jag bor i Byn av flera anledningar varav en är att man slipper trängas eller stå i kö. Under vecka 29 däremot måste man planera sina matinköp väldigt noga om man vill ha sin mentala hälsa i behåll. Och visst, man kan åka härifrån och det brukar jag vanligtvis göra men nu ville ödet annorlunda.

3. Solariestekta medelålders damer med rea-i-Ullared-blick.
De kommer i flock och likt varghonor cirklar de runt sitt byte och mördar samtidigt andra potentiella alfahonor med sin mascaratyngda blick. De är vältränade drottningar på köttmarknaden, men lyfter man på grannlåten hittar man rödvinsmarinerat grillat kycklingbröst. Denna kategori av människor ligger i topp på min "saker-som-framkallar-äckel"-lista. Right next to till exempel att torka upp någon annans spyor.

4. Trafikregler gäller tydligen inte för gnussfanatiker.
De går rakt ut i gatan, varsomhelst och närsomhelst. Använd markerade övergångsställen, för fan! Det finns inga övergångsställen vid Lisselska huset, okej? De kör bil som de blinda slåss och de som cyklar gör det inte på cykelbanorna. Inte ens där kommunen extrabreddat dem för (troligen) deras skull.

I mitt nästa liv tänker jag bli turist. Va? Varför? Jo, för då får man bete sig precis hur man vill, när man vill och var man vill. Man behöver inte ha ett enda uns av empati i kroppen och man behöver inte ta hänsyn till någon annan än sig själv och de egna behoven.

Och innan ni börjar hata mig för mina åsikter vill jag påminna om att jag förstår att Byn överlever till stor del för att dansbandshelvetet finns. Jag är dock också medveten om att mina skattepengar, som jag önskade hellre gick till skola och vård, används för att finansiera alla campingar, bajamajor, elskåp och städning efter spektaklet. Pengarna som dras in genom dansbandshelvetet går ner i handlarnas fickor och gör att de kan fortsätta sin verksamhet medan kommunen står för betalningen av... Ja, allt annat.

Men Malung får ju en massa kredd! Jo, eller hur? Fantastisk kredd dessutom. Särskilt genom programmet På väg till Malung. Vad visades där? En massa fylla. Och solariestekta medelålders tanter med rea-i-Ullared-blick. Men all publicitet är väl bra publicitet, antar jag.

Men åk därifrån då! Ja, det ska jag. Nästa år. Nu är det inte möjligt och dessutom måste jag erkänna att det finns positiva side effects med dansbandshelvetet: min bästa vän i Bon Jovi-världen kommer och hälsar på! På fredag ska vi driva våra män till vansinne när vi spelar allt annat än dansbandsmusik. Sånt här, till exempel:




4 juli 2012

Ett livstecken

Jag sitter just nu uppe i Lappland, i stugan, i soffan, med den med mobilen parkopplade iPaden (2g, rena stenåldern!) i knät och fryser. Jag har ett stort plåster under foten efter att ha trampat på en begravd gren och jag har slagit i huvudet tre gånger idag, varav en så hårt att jag flög baklänges. Jag kommer att ha jävulsk träningsvärk i rumpan och baklåren i morgon efter att ha sprungit ruscher a'la brännboll på stranden med hund och barn. Jag har bara lite men onödigt ont i ryggen och sjukgymnasten skulle se på mig med förebrående blick för att jag inte skött träningen. Jag har förrän idag inte haft "vanliga" kläder på mig på två veckor. Först idag har haglöfsbyxorna och fleecetröjan bytts ut mot shortsen som fick vara på i ungefär en halvtimme. Jag har bara ett par myggbett (än) och förkylningen har släppt. Jag både längtar hem och inte och jag har tappat inspirationen.

Jag hade tänkt mig att köra sommarkrönikor när jag kom hem till verkligheten igen, men i och med att min bästa vän i Bon Jovi-världen gör det (med den äran) just nu så väntar jag tills i höst istället. Kanske har inspirationen letat sig hem då också? Jag har redan lite planer... Oj! Dök den upp nu? Lite. Kanske. Jag vet inte. Jo. Definitivt.

Annars då? Jag hade hemskt gärna velat vara i Almedalen. Och jag gillar verkligen Göran Greider. För det mesta i alla fall. Som idag.

Ja, men förutom det då? Inget annat än att jag är en usel mamma som bara låter arg på rösten hela tiden, vilket naturligtvis får motsatt effekt hela tiden. Jag tror att vi börjar gå varandra på nerverna här uppe. Två veckors taskigt väder och allt för många närkontakter med bastuns hängande vindskivor och vedbodens låga ingång börjar ta ut sin rätt.

Ja, men du är ju arg på rösten jämt, what's new with that? Ingenting, antagligen. Och det i sig är ju fruktansvärt tragiskt. Vad som mer är tragiskt är att Jag redan funderar på hösten. Nya ungar, förhoppningsvis en större (annan) roll i arbetslaget. Kanske ett annat arbetsrum, om jag nu inte befinns vara nog viktig för att byta.

Men ge dig nu, du har ju sommarlov! Ja, jag vet. Kan inte riktigt hjälpa det. Två veckor med dåligt väder på en holme i en sjö nära fjällen (alltså, riktiga fjäll. Inte Sälen-varianten) ger en ganska mycket tid att fundera på sådant.

Nä, nu ska jag sluta vara bitter. Jag ska elda lite (till) och sedan ska jag fanimig ta och pussa lite på Tränaren. Det är han definitivt värd. (Och jag med. Kanske blir jag därigenom också lite blidare på rösten?)


- Posted using BlogPress from my iPad